Zakupy na targu

Chętnie kupowalibyśmy świeżą, zdrową, jak najmniej spryskaną chemią żywność, po prostu polskie wyroby. Warto zatem robić zakupy na targu nie tylko żywności, ale również innych produktów, np. ciuchów. Drobni sprzedawcy targowi dostarczają nam warzywa, owoce, jajka, wyroby mięsne z własnych ogródków, działek, szklarni, ferm i hodowli, czasami z giełdy rolnej. Żywność ta przewyższa jakościowo produkty z hipermarketów, sieci handlowych sprowadzanych z dalekich krajów, przewożonych nie wiadomo ile dni i czym posypywanych, by nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ma swój niepowtarzalny smak, zapach, często niższą cenę, po prostu polska żywność. Na targu można spotkać sprzedawców handlujących ciuchami, szytymi w małych zakładach krawieckich, z polskich materiałów, którzy w przypadku braku rozmiarów danego modelu ubrania dostarczą go na zamówienie. Zawsze też można o cenę się potargować i uzyskać upust na kupiony towar. Wadą targu jest, że w niektórych miejscowościach, dni targowe wypadają 2, 3 razy w tygodniu, a czasem jest tylko jeden dzień targowy oraz miejsce placu targowego może być położone, daleko od naszego domu – zalety jednak przewyższają niedogodności zakupowe.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.